Zdrowie i uroda

Siemię lniane - ziarenka młodości!





Siemię lniane to super pożywienie i co do tego nie ma żadnych wątpliwości! A do tego kosztuje dosłownie grosze! Każdy kto się dowie o właściwościach siemienia lnianego takich jak niebywale wysoka zawartość Omega-3, zdrowego błonnika i wielu minerałów i witamin (w tym witaminy młodości czyli wit. E), to zazwyczaj idzie do sklepu i kupuje torebkę tych cudownych ziarenek. Torebka 400 gram to wydatek ok. 5 zł. Jednak po przyniesieniu ich do domu mamy dylemat: jak to stosować? 

Siemię lniane jest oleiste  – z nasion wyciska się olej lniany. Jest to jedyny olej, który jest bezpieczny nawet dla pacjentów chorych na ciężkie schorzenia jak np. nowotwory (nie powoduje nawrotów po wyleczeniu), ma on zastosowanie lecznicze w protokołach leczniczych. Olej na zimno wyciskany z nasion jest bardzo cenny: należy przechowywać go w lodówce, ma on bardzo krótki termin ważności (kilka tygodni), wolno spożywać go jedynie na zimno (nie nadaje się do smażenia). Olej lniany gdy stanie się gorzki nie nadaje się już do spożycia. Związki zawarte w siemieniu łatwo się utleniają, toteż nie warto kupować siemienia mielonego fabrycznie! Najlepiej kupować siemię w całych ziarenkach i na bieżąco mielić tuż przed spożyciem w zwykłym młynku do kawy. Siemię całe przechowujemy w temperaturze pokojowej w zamkniętym pojemniku. Nie wymaga warunków chłodniczych. Zmielone należy spożyć możliwie szybko ponieważ zawarte w nim tłuszcze szybko jełczeją. Ile spożywać siemienia lnianego? Jeśli chodzi o dzienne spożycie to ja czuję się witalnie spożywając 2 łyżki mielonego siemienia dziennie. Możecie spożywać na początek nieco mniej a potem więcej, jest to kwestia indywidualna. Dla mnie optymalna ilość to 2 łyżki dziennie. Jak mielić siemię lniane? Najlepiej zrobić to tuż przed spożyciem w elektrycznym młynku do kawy lub mocnym blenderze (typu Vitamix). Jeśli będzie to młynek do kawy to warto zwrócić uwagę na to, aby nie służył on jednocześnie do mielenia i kawy i siemienia z uwagi na to, iż kawa posiada bardzo silny aromat, którego ciężko się z młynka pozbyć. Wystarczy zatem kupić nawet najtańszy młynek za ok. 30-50 zł byle osobny. Jak spożywać siemię lniane? Nie polecam jeść ziaren na sucho ponieważ mogą nam zatkać przewód pokarmowy. Najpierw ziarenka mielimy. Po zmieleniu można sypać je (dosłownie!) do wszystkiego. Do porannego musli, do jogurtu, do szejka owocowego, do sosu, do posypania kanapki lub sałatki, do zupy, do pieczenia chleba lub ciasteczek owsianych, ciast itp. Smak siemienia jest tak łagodny i neutralny, że z niczym się nie „gryzie”. Ja wsypuję je do porannego śniadania, do płatków owsianych z owocami suszonymi. Siemię lniane możne też pić a nie tylko jeść. Kisiel z siemienia dobry na schorzenia! Gdy dopadnie Cię biegunka dobrym naturalnym remedium jest kisiel z siemienia lnianego, które oprócz Omega-3 i błonnika zawiera więcej lignanów niż jakakolwiek inna roślina na naszej planecie. Należy 2-3 łyżki siemienia zalać szklanką dobrze ciepłej wody i pozostawić na minimum godzinę, a następnie odcedzić i pić powstały kisiel 2 lub 3 razy dziennie aż biegunka ustąpi. Natomiast dodatek naturalnego pszczelego miodu do kisielu będzie pomocny przy chorobach górnych dróg oddechowych. Taki kisiel spożywamy wtedy z całymi ziarenkami nawilży śluzówki i wzmocni układ immunologiczny, ułatwiając szybki powrót do zdrowia (włącznie z ustaniem istniejącej ewentualnie chrypki). Siemię lniane na włosy: Wywar z siemienia to znakomita maseczka na włosy. 2-3 łyżki siemienia (całe ziarenka) zalewamy szklanką wody i gotujemy kilka minut. Powstały preparat odcedzamy i nakładamy na umyte, jeszcze wilgotne włosy, wmasowujemy i trzymamy taką maseczkę przez 30-40 minut, po czym dokładnie spłukujemy. Taką maseczkę warto powtarzać przez kilka kolejnych myć głowy. Już po pierwszym użyciu jest różnica, ale po kilku użyciach włosy stają się po prostu boskie: lśniące, puszyste, zdrowe i błyszczące jak u modelek z reklam szamponu do włosów. Jeśli jednocześnie z maseczką spożywasz siemię mielone codziennie, to włosy również dużo szybciej rosną! Siemię lniane na paznokcie: Jeśli zostanie trochę kisielu warto wlać go do małej miseczki i pomoczyć w nim przez ok. 10-15 minut paznokcie. Po kilku takich zabiegach stają się mocne, twarde, a mam wrażenie jakoby nawet i szybciej rosły podobnie jak włosy. Jakie siemię kupić? To, że w całych ziarenkach, a nie mielone -  to już wiemy. A co z odmianą? Najbardziej popularne w sprzedaży jest siemię lniane brązowe. Czasem jednak można dostać złociste siemię lniane. Z pewnością ma nieco delikatniejszy smak. Jest jednak nieco od niego droższe. Kiedy tylko jest ono dostępne – wybieram właśnie siemię lniane złociste, jest idealne do porannych płatków owsianych. Niestety dość trudno je dostać. Najczęściej bywa w sklepach ze zdrową żywnością. Na korzyść siemienia przemawia również to, że siemię lniane spożywane regularnie powoduje naturalne odmładzanie ponieważ jednocześnie alkalizuje organizm zamiast go zakwaszać jak czyni to czekolada. Na świecie jak do tej pory nie odnotowano ani jednego przypadku śmierci z powodu przedawkowania siemienia lnianego, więc jedzcie śmiało!

                                                           Foto by: Stylizerka.pl



Groty Solne - co Wy na to?


Co powiecie na Grotę Solną? Sól ta zawiera wiele cennych pierwiastków dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W grocie panuje swoisty mikroklimat, nacechowany wyjątkową czystością bakteriologiczną, odpowiednią wilgotnością powietrza (45% – 65%) i temperaturą (16 – 23 stopni C), który korzystnie wpływa na samopoczucie i ochronę zdrowia zarówno dorosłych jak i dzieci. Poza korzystną dla człowieka ujemną jonizacją powietrze nasycone jest związkami: jodu, magnezu, wapnia, potasu, sodu i bromu niezbędnymi dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przebywając w solnym pomieszczeniu wdychamy przede wszystkim jod, ponieważ sól jest jego bogatym źródłem. Stężenie jodu w grocie jest kilkanaście razy większe niż nad morzem. Mikroklimat panujący w grocie jest porównywalny z mikroklimatem panującym nad morzem po i w czasie sztormu. W Grotach Solnych są również seanse dla rodzin z dziećmi. 


Działa wspomagająco przy leczeniu takich dolegliwości jak:

1. CHOROBY DRÓG ODDECHOWYCH, PŁUC I OSKRZELI
chroniczne choroby górnych dróg oddechowych
astma oskrzelowa
ostry i nawracający nieżyt oskrzeli
chroniczne zapalenie oskrzeli z elementami astmatycznymi
przewlekłe zapalenie płuc
pylica płuc;choroba rozstrzeniowia, mukowiscydoza
pozostałe typowe choroby płuc i oskrzeli
przewlekłe i nawracające zapalenie zatok
przewlekłe nieżyty nosa, gardła i krtani
ataki utrudnionego oddychania lub duszności, uporczywego kaszlu
katar sienny
kaszel związany z wpływem zanieczyszczeń przemysłowych i paleniem tytoniu, suchy napadowy kaszel
2. SCHORZENIA SERCOWO – NACZYNIOWE
niewydolność krążenia
stany pozawałowe
nadciśnienie
3. SCHORZENIA PRZEWODU POKARMOWEGO
choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
nieżyt żołądka
zapalenia jelita grubego
choroba Crohn’a
4. SCHORZENIA DERMATOLOGICZNE
łuszczyca
trądzik
egzema
zapalenie skóry
hipersekrecja gruczołów łojowych (łojotok oleisty)
5. DYSFUNKCJE WEGETATYWNEGO UKŁADU NERWOWEGO
zaburzenia krążenia uwarunkowane naruszeniem wyższych poziomów regulacji…aktywności naczyniowej
zaburzenia ruchów jelita grubego
6. ALERGIE I UCZULENIA
7. NADWAGA
8. NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY
9. NERWICE I STANY NERWICOWE
uwarunkowane przewlekłymi schorzeniami
nerwice i stres wywołany przemęczeniem
stres wywołany niedoborem mikroelementów
spadek odporności na stres





























Fotos by: Stylizerka.pl


XXIV Festiwal Zdrowia, Wróżb i Niezwykłości


W ubiegły weekend, w Centrum Konferencyjno–Wystawienniczym MTŁ, Łódź, al. Politechniki 4, odbył się XXIV Festiwal Zdrowia, Wróżb i Niezwykłości. Zakres tematyczny targów obejmował: diety, masaże, horoskopy, astrologie, chiromancje, parapsychologie, aromaterapie, ziołolecznictwo, radiestezje, biżuterie, rękodzieło artystyczne, feng shui, kosmetologię i stylizację, medycynę niekonwencjonalną, medycynę naturalną oraz zdrową żywność. W każdy dzień można było również dodatkowo skorzystać z różnego rodzaju wykładów, które zaliczały się do tzw. imprez towarzyszących. 


Ze stoisk godnych polecenia: 







 Foto by: Stylizerka.pl 



Taniec ZUMBA opanował nasz kraj!




ZUMBA - połączenie tańca i fitnessu. Chciałabyś aktywnie spędzić czas, a przy tym poprawić wygląd sylwetki? W takim razie spróbuj Zumby! 
ZUMBA to połączenie tańca zainspirowanego rytmami latynoamerykańskimi z fitnessem. Jeśli obawiasz się, że i z tym sobie nie poradzisz, to jesteś w błędzie. Zumba tym wyróżnia się od innych tanecznych aerobików, że jej kroki są bardzo łatwe i nie trzeba ich odtwarzać ze szwajcarską precyzją. Energetyczna muzyka zachęca do poruszania się. A Ty świetnie się przy tym bawisz.










ZUMBA łączy w sobie elementy takich tańców jak: salsa, rumba, cha-cha, samba, flamenco, reggaeton, taniec brzucha, twist, flamenco i innych. Proste kroki, mieszanka różnych ruchów, bardzo energetyczna, radosna muzyka sprawiają, że nogi same rwą się do tańca.                                     


Na czym polega fenomen Zumby? Otóż jest to forma ćwiczeń, która nadaje się dla każdego, bez względu na wiek, płeć, czy wagę. Nie trzeba pamiętać o skomplikowanych krokach, jak w przypadku aerobiku. Muzyka i niepowtarzalna atmosfera powodują, że każdy ma ochotę, bawić się. Budzi się niepowtarzalna energia, radość i entuzjazm. Każdy ćwiczy, nie do końca czując, że to trening. Wysiłek fizyczny połączony ze świetną zabawą, a w dodatku niezwykle skuteczny. Zumba daje fantastyczne efekty w poprawianiu wyglądu sylwetki. W ćwiczenia zaangażowane są wszystkie partie ciała, spalana jest tkanka tłuszczowa, a cała sylwetka ulega wysmukleniu i wyrzeźbieniu. Jedna godzina takiego tańca to ok. 600 spalonych kalorii!

ZUMBA narodziła się w latach 90-tych w Kolumbii. Jej twórcą był Alberto „Beto” Perez – tancerz, choreograf układów tanecznych i instruktor aerobiku. Pewnego dnia Beto na prowadzone przez siebie zajęcia aerobiku zapomniał podkładów muzycznych Musiał improwizować. Skorzystał z muzyki, którą miał pod ręką. Bliskie jego sercu, gorące rytmy latynoskie i pełna improwizacja ruchów zrobiły prawdziwą furorę. Nowa forma łącząca aerobik i taniec szybko zyskała popularność w Kolumbii i innych państwach. Obecnie coraz większy rozgłos zdobywa również w Polsce.

A to dla wszystkich, którzy nie do końca potrafią sobie wyobrazić, jak wygląda w praktyce Zumba:

video



Foto and Video by: Stylizerka.pl 


Jak wyglądać młodo, szczupło jednocześnie pielęgnując zdrowie?

Dziś mam takie przesłanie do tych, którym zależy na ładnym wyglądzie oraz dobrym zdrowiu. Podstawą są wartościowe posiłki jedzone o stałych porach czyli przeciętnie pięć posiłków dziennie w odstępach co 3-4 godziny - po jakimś czasie żołądek sam się przyzwyczaja i dopomina się jedzenia w danych godzinach. Dlaczego jest ważne, żeby jeść tak często? Dlatego, że właśnie co 3-4 godziny organizm traci większość witamin i minerałów i nie ma się czym odżywić jak go nie wspomożemy. To również wpływa wtedy na to, że nasz organizm zaczyna odkładać sobie tłuszcze i robić zapasy na cięższe chwile i wtedy zaczynamy dodatkowo tyć. Z czego się składają wartościowe posiłki to będzie w dalszej części wyjaśnione. Chcę tylko zaznaczyć, że by zdrowo się czuć i wyglądać młodo trzeba na stałe wprowadzić pewne zasady do swojego stylu życia - nie tylko na chwilę. Ja na przykład od 5 lat mam takie zasady: nie jem białego pieczywa, ziemniaków, tłustych mięs ani wędlin, chipsów, cukru, słodyczy, które nie są gorzką czekoladą, ostrych potraw, majonezu, nie piję kawy, czarnej herbaty, napojów słodzonych a w szczególności gazowanych. Jeśli chodzi o skórę to jeśli odżywiamy naszą skórę z zewnątrz kosmetykami, nie powinniśmy również zapominać o odżywieniu jej „od środka”. 


Dla zachowania dobrego wyglądu i kondycji skóry powinniśmy zadbać o urozmaiconą dietę, bogatą we wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Pełnowartościowe pożywienie powinno zawierać wszystkie niezbędne składniki do prawidłowego funkcjonowania organizmu takie jak: 

Białko 
Jest zasadniczym materiałem budulcowym i ważnym składnikiem odbudowy komórek, przyczynia się do odnowy większości tkanek. Najbardziej wartościowe jest białko zwierzęce, bo zawiera komplet aminokwasów. Czerpać je można z mięsa, ryb, jaj, mleka czy sera. Drugim typem białka jest białko roślinne. Jest mniej wartościowe, gdyż nie zawiera wszystkich aminokwasów. To białko można uzyskać 
np. z roślin strączkowych i zbożowych. Przeciętne zapotrzebowanie dorosłej osoby na białko kształtuje się w granicach 60-90 g, gdzie 30-60 g powinno stanowić białko zwierzęce.

Węglowodany 
Są podstawowym źródłem energii zużywanej przez organizm, w dużej mierze do pracy mięśni. Dlatego normy ich zużycia zależne są od wysiłku fizycznego. Przeciętnie dzienne spożycie węglowodanów powinno wynosić około 400-500 g. Głównym źródłem węglowodanów są owoce, słodycze, jarzyny, makarony czy ryż.
Tłuszcze 
Są przede wszystkim źródłem energii. Spalanie 1g tłuszczu daje aż 9 kalorii (dla porównania 1g białka i węglowodanów zaledwie 4 kalorie) Za normę przyjmuje się zwykle 1g na 1kg masy ciała. Jednak zależy 
to w znacznym stopniu od zapotrzebowania organizmu na kalorie, stylu życia. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego znajdziemy w maśle, słoninie, smalcu, zaś tłuszcze roślinne zawiera oliwa, oleje roślinne czy margaryna. Nie można zapomnieć o tłuszczach z innych produktów jak np. mięso, żółtka, sery, itp.

Składniki mineralne
Nasza codzienna dieta powinna być bogata również w składniki mineralne, które stanowią wprawdzie tylko około 4%, ale wchodzą w skład wielu struktur i biorą udział w licznych procesach metabolicznych. 
Wapń
Stanowi podstawowy składnik mineralny kości i zębów, uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów i właściwego kurczenia się mięśni jak również dobrze wpływa na prawidłowy wzrost włosów i paznokci. Źródło: głównie mleko i jego przetwory, zielone warzywa liściaste, niektóre owoce, a także, choć w mniejszym zakresie, jaja, marchew, seler, pomarańcze,  figi.  
Fosfor
Bierze udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej ustroju i w przenoszeniu kwasów tłuszczowych. W płynach ustrojowych tworzy kompleksy z wapniem i magnezem lub wiąże się z białkami. Pierwiastek ten wchodzi w skład  koścca  w 88 % w procesach mineralizacji. Źródło: mleko i jego przetwory, mięso, żółtka jaj, zboże i warzywa. Dieta, która pokrywa zapotrzebowanie na białko i wapń, zapewnia też zapotrzebowanie na fosfor.
Żelazo
Jest ono składnikiem hemoglobiny. W mięśniach żelazo wchodzi w skład mioglobiny, barwnika mięśni pełniącego funkcję przenoszenia tlenu wewnątrz komórki. Jest także składnikiem niektórych związków enzymatycznych, które biorą udział w procesach utleniania. Źródło: mięso, ryby, drób, zielone warzywa liściaste, ziemniaki, marchew, kalafior, ziarna zbóż, śliwki, morele, brzoskwinie, maliny i truskawki. 
Cynk
Zapewnia prawidłowe wykorzystanie witaminy A z wątroby. Poprawia także wygląd i koloryt skóry, a także bierze czynny udział w przetwarzaniu kwasów tłuszczowych, co ma wpływ na proces regeneracji. Dodatkowo pierwiastek reguluje gospodarkę hormonalną oraz produkcję łoju wewnątrz skóry, co sprawia, że jest jednym z podstawowych składników maści przeciwtrądzikowych. Wpływ cynku na system immunologiczny powoduje, że skóra na dłużej zachowuje siłę i zdrowie oraz hamuje proces powstawanie wolnych rodników. Oznaką jego niedoboru są bowiem łamiące się i rozdwajające paznokcie, które potrzebują cynku do prawidłowej syntezy białka oraz wypadające i zmatowione włosy. Źródło: ostrygi, wątróbka, pieczywo pełnoziarniste, chude mleko, pestki dyni, jajka, mięso.
Magnez
Jest aktywatorem wielu układów enzymatycznych, bierze udział w utrzymaniu pobudliwości tkanki mięśniowej i nerwowej, a także kurczliwości mięśni gładkich i szkieletowych. Magnez niezbędny jest do zapewnienia prawidłowej pracy serca. Wpływa także korzystnie na proces krzepnięcia krwi. Wzmacnia tętnice - działa przeciwmiażdżycowo i przeciwzakrzepowo, a przez to zapobiega nawet zawałom.
Źródło: rośliny zielone, strączkowe (soja), kukurydza, awokado, banany, ziarna zbóż (kasza gryczana, jęczmienna), kakao, czekolada, orzechy, migdały, mleko.
Witaminy
Spełniają bardzo ważna rolę w organizmie. Brak lub niedobór niektórych z nich powoduje nie tylko zmiany w narządach wewnętrznych, ale również wpływa na odczynowość skóry. Ogromny wpływ na skórę mają szczególnie witaminy A, C, H, F, E, witaminy z grupy B i PP.
Witamina A 
Jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, skóry, a także dla wzrostu kości i właściwej pracy układu rozrodczego obu płci. Jej brak może spowodować problemy z widzeniem, stany zapalne oczu, schorzenia skóry, spowolniony wzrost, kruche, wolno rosnące paznokcie, trądzik pospolity, rogowiec dłoni i stóp, łuszczycę czy łysienie plackowate. Przeciwdziała suchości skóry, reguluje czynności gruczołów łojowych i dlatego niezbędna jest również przy łojotoku. Źródło: nabiał, jajka, wątroba zwierząt, pomidory czy marchew.
Witamina C 
Wzmacnia m.in. drobne naczynka krwionośne i błony komórkowe. Jest potrzebna do wytwarzania kolagenu, białka odpowiedzialnego za elastyczność skóry. Wybiela plamy starcze i zaburzenia pigmentacyjne. Zwęża pory, regulując funkcjonowanie gruczołów łojowych. Niedobór witaminy C powoduje, że skóra traci blask, staje się nierówna i pomarszczona. Źródło: acerola, cytryna, papryka, pomarańcze, mandarynki. 
Witamina H  
Wpływa na przemianę materii, hamuje łojotok, normalizuje tłustą cerę i powstrzymuje siwienie. Biotyna ma też silne działanie przeciwzmarszczkowe. Objawami niedoboru biotyny są zmiany skórne – wysypki, stany zapalne. Źródło: wątroba, orzechy włoskie i ziemne, żółtka jaj, kraby, migdały, grzyby, brązowy (naturalny) ryż, szpinak, marchew, pomidory.  
Witamina B1 
Stosuje się w ropnych zakażeniach, wysiękach, łojotoku, trądziku itd. Alkoholicy są mało odporni na zakażenia ropne, ponieważ często występuje u nich niedobór tej witaminy na skutek alkoholu. Źródło: rośliny strączkowe, serce, wątroba, drożdże, słonecznik, ryby, owoce i jarzyny. 
Witamina B2 
Bierze ona udział w procesach utleniania i redukcji, współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów, odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku.
Niedobór witaminy B2 powoduje zapalenie czerwieni warg, obrzmienie lub pękanie błony śluzowej jamy ustnej ,zapalenie śluzówek, zajady jamy ustnej, łojotok, zawroty głowy oraz łuszczące się okolice nosa i ust, czoła i uszu. Przy dłużej trwającym niedoborze skóra staje się mało elastyczna i przybiera starczy wygląd. Źródło: wątroba, chude sery, grzyby, ryby, kefir, maślanka, drożdże, mięso, owoce morza. 
Witamina B5  
Jest niezbędna do prawidłowego metabolizmu (czyli przemiany) białek, cukrów i tłuszczów oraz do syntezy niektórych hormonów. Bierze także udział w wytwarzaniu tłuszczów, cholesterolu oraz hormonów 
i przekaźników nerwowych. Dlatego zapobiega przemęczeniu i usprawnia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i pokarmowego. Uczestniczy też w regeneracji tkanek i przyspiesza gojenie ran, przeciwdziała tworzeniu się zmarszczek, a ponadto zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i siwieniu, poprawia pigmentację oraz stan włosów. Niedobór powoduje przedwczesną siwiznę, wypadanie włosów oraz drobne pęknięcia skóry w kącikach ust i oczu. Źródło: otręby pszenne, wątróbka, pestki słonecznika, ryby, soja, ciemny ryż, jarzyny. 
Witamina PP 
Współdziała w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów. Skutki jej niedoboru powodują osłabienie, bezsenność, bóle głowy, trudności z pamięcią i co się tyczy skóry: pogorszenie stanu skóry, choroby skórne, owrzodzenie warg, przebarwienia (plamy) na skórze, pelagra - tzw. rumień lombradzki (objawiająca się zapaleniem skóry oraz zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego), zwiększona wrażliwość skóry na światło słoneczne. Źródło: chude mięso, wątróbka, serca, drób, ryby, fasola, groch, odtłuszczone mleko, ser, soja, orzechy, pełne ziarno, migdały oraz grzyby. 
Witamina F 
Znana jest z działania przeciwzapalnego oraz pobudzającego regenerację tkanki łącznej. Przyspiesza ona regenerację ran, łagodzi też zmiany trądzikowe. Witamina F usprawnia funkcjonowanie gruczołów łojowych, hamuje procesy starzenia skóry i zapobiega jej wysychaniu. Związki te są budulcami komórek. Pomagają w leczeniu np. atopowego zapalenia skóry lub łuszczycy. Ich niedobór może spowodować szarzenie, wiotczenie i łuszczenie się skóry. Źródło: olej sojowy, nasion ogórecznika i olej lniany.
Witamina E   
Jest przeciwutleniaczem wolnych rodników, wchodzących w skład błon komórkowych, jest także niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni. Działa regenerująco na naskórek i poprawia jędrność mięśni. Poza tym witamina E ma działanie przeciwutleniające. Dlatego utrwala i ochrania witaminę A i C. Jej niedobór powoduje szybsze starzenie się skóry. Źródło: kiełki pszenicy, płatki zbożowe, olej kukurydziany, sojowy, orzechy, migdały. 

Ostatnią rzeczą o jakiej warto wspomnieć jest nawadnianie. Reguluje ona temperaturę ciała, usuwa toksyny, chroni organy wewnętrzne, pomaga w przemianie materii i chroni stawy. Jej niedobór odwadniający skórę sprawia, że staje się ona zwiotczała, sucha, szybko pojawiają się zmarszczki, przestaje być jędrna, traci elastyczność. Istotne jest aby pić duże ilości płynów takich jak woda mineralna, naturalne soki, herbatki, np. zielona (zawiera przeciwutleniacze). Należy unikać kawy i czarnej herbaty. 

Powodzenia w kształtowaniu urody i zdrowia! 





Chcesz być zdrowszym i mieć więcej pieniędzy?

Jeśli tak to zapraszam na konferencję MONA VIE, która odbędzie się 26 marca 2012r. (poniedziałek) w Łodzi w Hotelu Campanile Al. Piłsudskiego 27, I piętro o godz. 18.00. Wstęp na konferencję jest bezpłatny! Na spotkaniu będzie miała również miejsce degustacja MONA VIE - ZDROWIE. Dowiecie się wszystkiego o produkcie MONA VIE, który zdobił furorę na zachodnich rynkach a teraz podbija Europę. MONA VIE daje nam możliwości bycia zdrowszym oraz dodatkowo bogatszym.  
Osoby zainteresowane proszę na miejscu chwilę przed konferencją pytać o Katarzynę Rybicką - Pach.

                       
                                          ZDROWIE                                SIŁA I ENERGIA                      SZCZUPŁA SYLWETKA

ZAPROSZENIE

26-Mar-2012
18:00 (6:00pm) - 20:00 (8:00pm)

Language: Polish

Hotel Campanile
Aleja Piłsudskiuego 27
Lódź
90-307
PL

Speakers: Dietmar Dahmen, Emerald Executive

Entry Fee: wstęp wolny

Details
Prezentacja firmy, produktów i szansy biznesowej MonaVie.

SERDECZNIE  ZAPRASZAM !



Nowy produkt MONA VIE - odchudzaj się na wiosnę bez utraty zdrowia!

Na początku marca tego roku do Polski wszedł nowy produkt firmy MONA VIE - koktajl MonaVie RVL


Niezależnie od tego, czy chcesz pozbyć się 5 czy 35 kilogramów, utrzymać zdrową masę ciała, czy poprawić swój ogólny stan odżywiania, koktajl MonaVie RVL przeznaczony dla Ciebie. Ten zaawansowany produkt leży u podstaw systemu kontroli wagi.

Składający się z różnorodnych składników odżywczych makro-i mikro-związków organicznych, MonaVie RVL pomoże Ci kontrolować Twoją wagę w zdrowy sposób. Ten Pyszny mix koktajlowy zawiera wszystko, czego potrzebujesz, aby osiągnąć swoją idealna masę ciała. Juz dzisiaj pożegnaj się ze zbędnymi kilogramami.

Co to są składniki Makro-, Mikro-i Związki Organiczne?

Makroelementy: Białka, węglowodany i tłuszcze
Mikroelementy: Witaminy i składniki Mineralne
Związki organiczne: przeciwutleniacze, takie jak Witaminy A, C i E; również karotenoidy, antocyjaniny
i proantocyjanidyny;

Zmień swoje nawyki żywieniowe!

Kiedy mamy na uwadze kontrolę masy ciala, liczy się każda kaloria, jednak kalorie nie są sobie równe. Dlatego w odżywczym Koktajlu MonaVie RVL są wykorzystane te dobre kalorie, dzieki czemu zamiast pustych kalorii, dostarczasz swojemu organizmowi składników odżywczych i wartościowych.

MonaVie RVL zawiera AçaVie - najczystszą i najbardziej wartościową porcję owoców Acai. Każda porcja ma ekwiwalent przeciwutleniaczy zawartych wagowo ponad 10 porcjach owoców i warzyw. Ponadto, ma w sobie błonnik probiotyczny, DLA zdrowego funkcjonowania układu trawiennego, białko serwatek dla utrzymania masy mięśniowej.

Najważniejsze korzyści:

* Pomaga utrzymać masę mięśniową
* Zwalcza głód, dzieki czemu spożywasz mniej kalorii
* Zawiera 26 niezbędnych witamina i składników mineralnych, w tym witaminy A, C i E, co pomaga  
   zaspokoić ich zalecane dzienne spożycie
* Pomaga skutecznie kontrolować masę ciała
* Pomaga naturalnie ograniczyć apetyt



Konferencja MONA VIE - źródło zdrowia i urody

Wczoraj późnym popołudniem w Hotelu Campanile w Łodzi odbyła się konferencja firmy MONA VIE dotycząca produktu, który jest można nazwać suplementem diety ale o znacznie szerszym zastosowaniu niż te suplementy, do których się przyzwyczailiśmy.
Napoje z wyglądu przypominają butelki wina ale jest to starannie i naturalnie wyselekcjonowany zbór witamin i minerałów. Do tego bardzo dobry w smaku !  
Jak wspomniałam we wcześniejszych postach kilka miesięcy temu przeszłam operację na zatoki. Po operacji piłam przez miesiąc napój MONA VIE, by szybciej dojść do formy! Udało się - bardzo szybko się wszystko goiło. Byłam pacjentką, która (jak stwierdził mój lekarz prowadzący) jako jedna z nielicznych nie ma żadnych powikłań lub komplikacji w gojeniu się pooperacyjnym.
Wiem, że ludzie piją MONA VIE ze względu na o wiele cięższe choroby i uzyskują wspaniałe efekty.


W chwili obecnej nawet lekarze zaczynają polecać ten suplement diety:

video 

Więcej informacji na stronie www.monavie.com oraz  www.zdrowydarnatury.pl

SERDECZNIE  POLECAM!